Impressie Dag van de Architectuur 2019

  • Home
  • Impressie Dag van de Architectuur 2019

Dag van de Architectuur 2019: Door de ogen van....

Alle foto’s door Alexandra Izeboud.

Zaterdag 15 juni 2019 begon regenachtig. Gelukkig klaarde het het op en brak het zonnetje door. Tijdens de Dag van de Architectuur waren vele gebouwen open en kon je mee op reis door de stad ( volledig programma 2019 hier). Ook waren er verschillende bouwprojecten open in het kader van de Dag van de Bouw.

In Onze Ambassade – de voormalige Amerikaanse Ambassade – vond de opening van de dag plaats, waren er lezingen, de kinderworkshop, en discussie. Ook was het gebouw de hele dag gratis te bezoeken.

Hieronder vind u een kleine impressie van de hele dag.

Raad van State

Vorig jaar was het gebouw van de Raad van State alleen op vrijdag open. Dit jaar juist op de Dag zelf. Alle rondleidingen zaten vol. Zoals je kan zien werden zowel de oude als de nieuwe delen van het gebouw aangedaan in de rondleiding. Hopelijk volgend jaar weer open!

Roos op het dak

Roos Berendsen onderzoekt de mogelijkheden voor het wonen op het dak in Den Haag. Tijdens de Dag  ontving zij op het dak geïnteresseerde Hagenaars om samen de opties te verkennen. De gesprekken waren live te volgen via internet. Benieuwd of heb je een dak beschikbaar? Mail haar!

Tweede Kamer en Binnenhof

De rondleidingen in de Tweede Kamer en het Binnenhof werden goed bezocht ook vanwege de aanstaande verbouwing. In de rondleiding stond honderd jaar kiesrecht centraal.

Lichtshow Pastoor van Arskerk

S’ avonds was in de Pastoor van Arskerk een presentatie van Amsterdamse studenten van de richtingen architectuur en theater. Zij hadden speciaal voor deze kerk van Aldo van Eyck lichtinstallaties ontworpen. Annemarie van Oorschot maakt een impressie.

Wandeling I'M Binck

I’m Binck is een platform dat het unieke karakter van de Binckhorst als maak-, werk- en straks woongebied wil behouden. Op de Dag van de Architectuur organiseerden ze een rondleiding door het gebied waarbij allerlei interessante plekken werden bezocht. Robert John Henderson van Samen voor Laak was erbij.

De Haagse Toren

De Haagse Toren doet bijna elk jaar mee. Patricia bezocht met haar kinderen de toren voor het eerst en maakte er dit filmpje over.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en mis volgend jaar niets.

Voor veel rondleidingen moeten we (helaas) werken met voorinschrijvingen. We sturen onze nieuwbriefleden altijd een paar dagen voordat de festivalkrant verschijnt een seintje dat het programma online staat. Zo heb je de beste kans om je op tijd in te schrijven.

Schrijf je in

* indicates required

Yoga in Onze Ambassade

Vanwege het weer vond de Yogales niet plaats in de (verborgen) binnentuin van het gebouw van architect Breuer. De docent en deelnemers vonden een mooi plekje in het Alphabetum.

Uitnodiging

Filmavond Door de ogen van..

Op 2 juli vond de filmavond Door de ogen van… plaats bij LIAG architecten. Tijdens de avond stonden de films van de studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst centraal. Naar aanleiding van de films gingen de aanwezigen in discussie over hoe toegankelijk gebouwen en de stad nu eigenlijk zijn.

Moerwijk: door de ogen van Annastate

Kunstenaarscollectief ANNASTATE gaf in een wandeling haar visie op de wijk Moerwijk. Zij hadden daarvoor ook zelf kunstwerken aan de openbare ruimte toegevoegd. Na afloop was er nog de gelegenheid meer kunst te bekijken in hun gebouw en na te praten met een hapje en een drankje. Meer foto’s via Facebook.

Debat: Een plek om te koesteren

In het afsluitende debat keken de deelnemers met andere ogen naar het gebouw van Breuer en de mogelijke rol daarvan in de stad ( zonder de bril van een Eschermuseum of hotel). Zij concludeerden dat het gebouw een plek om te koesteren is. Lees meer via Platform Stad.

Bij de krant Den Haag Centraal verscheen voor de Dag van de Architectuur een bijlage met daarin artikelen over het thema en verschillende opengestelde projecten. Lees hem hier terug.

Heb je een gebouw bezocht? Meegedaan aan een workshop? We willen graag weten wat je van deze editie van de Dag van de Architectuur in Den Haag vond. Beantwoord daarom onze 5 vragen.

Ben je enthousiast geworden, heb je een goed idee om architectuur onder grote aandacht te brengen, wil je meehelpen. Neem dan contact op.

Merel Pit schreef voor ons een reflectie op het thema van de Dag van de Architectuur. Zij bezocht verschillende activiteiten zoals de wandeling van ANNASTATE in Moerwijk of de Schilderwijk BY Night tour. Het artikel is te lezen bij Haacs.nl

Met dank aan:

De Dag van de Architectuur 2019 kon niet worden gerealiseerd zonder de steun van de deelnemende gebouwen, architecten, SHIE, Vrienden van Den Haag, HaAC, Tim de Boer, Paul de Vries, Jelle van Boggelen, Tonko Leemhuis, Casper Vos, Hanneke Schiphorst, Melvin Kaersenhout, Platform Stad, ANNASTATE, Bewonerstours Schilderswijk, Things to make and do, Jantien Methorst, Christian van der Kooy, Manifestatie 100 jaar Nieuwe Haagse School, gemeente Den Haag – DSO, Atelier Rijksbouwmeester, Welstandscommissie, fotografen, organisaties, bedrijven en bovenal onze enthousiaste vrijwilligers.

Mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Den Haag, BPD cultuurfonds, Fonds 1818, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, BNA, Anna vastgoed en Cultuur, Galerie West, Onze Ambassade