Impressie 2018

Impressie Dag van de Architectuur 2018 : Den Haag Innovatieve Woonstad

Alle foto’s door Alexandra Izeboud.

Op 2 juni 2018 waren er meer dan 30 gebouwen opengesteld voor het publiek. Deze varieerden van dakopbouw tot rijkskantoor. Het thema innovatieve woonstad betekende dat er dit jaar veel woonhuizen, woongebouwen of wooncomplexen te bezoeken waren. Vooraf verscheen een festivalkrant – in samenwerking met de Dag van de Bouw – als bijlage bij Den Haag Centraal.

In het ochtendprogramma waren er baanbrekende pitches, de uitreiking van de prijzen in de idee├źnwedstrijd en de opening van de dag door de wethouder. S’middags was er de boekpresentatie van 100 jaar Nieuwe Haagse School en een afsluitende discussie.

Tevens was er een urban run, verschillende workshops op locatie zoals de 360 graden fotografie workshop, wandelingen, rondleidingen en tentoonstellingen in het stadhuis.

Hieronder vind u een kleine impressie van de hele dag.

Architecture Run

Tijdens de Dag van de Architectuur vond voor de eerste keer de Architecture Run plaats. Onder deskundige leiding van The Running Pack The Hague renden honderd deelnemers door het centrum van Den Haag langs en door verschillende deelnemende gebouwen, zoals Rijkskantoor Rijnstraat 8, Ministerie van Financi├źn, het Pandercomplex en het Haagse stadhuis.

Dakopbouwen

In het kader van Innovatieve Woonstad waren er in de stad verschillende dakopbouwen opengesteld door de bewoners. In sommige gevallen waren de architecten ook aanwezig om een toelichting te geven op deze bijzondere manier om de stad te verdichten of woningen te vergroten zodat men in dezelfde wijk blijft wonen.

Rijkskantoor Rijnstraat 8

Voor het eerst was dit jaar ook het nieuwe Rijkskantoor ( het oude VROM-gebouw) opengesteld. Veel mensen hebben van deze mogelijkheid gebruik gemaakt om een kijkje te nemen in dit meest recente gebouw voor de Rijksoverheid.

549637723.023160

Workshop 360 graden fotografie

Op 2 juni gaf @ralfsilvius┬á┬á┬áeen workshop 360 graden fotografie. Onder zijn leiding mochten de deelnemers experimenteren met verschillende manieren om 360 graden foto’s te maken.

100 jaar Nieuwe Haagse School

Tijdens de Dag van de Architectuur presenteerde de manifestatie 100 jaar Nieuwe Haagse School haar publicatie over deze belangrijke periode in de Haagse geschiedenis. Auteur Marcel Theunissen gaf voorafgaand een drukbezochte lezing over Haagse woonhotels.

Debat: De stad van Morgen

In het afsluitende debat deden Vincent Kompier en Daan Roggeveen een aantal aanbevelingen voor de stad van morgen. Op de website van Platform Stad staan ze allemaal.

Bij de krant Den Haag Centraal verscheen voor de Dag van de Architectuur een bijlage met daarin artikelen over het thema en verschillende opengestelde projecten. Lees hem hier terug.

Heb je een gebouw bezocht? Meegedaan aan een workshop of de Urban Run? We willen graag weten wat je van deze editie van de Dag van de Architectuur in Den Haag vond.

Ben je enthousiast geworden, heb je een goed idee om architectuur onder grote aandacht te brengen, wil je meehelpen. Neem dan contact op.

Kris Oosting schreef voor ons een reflectie op het thema Den Haag als innovatieve woonstad. Hem viel vooral de tegenstellingen tussen de grote en de kleine bouwprojecten op. Zijn artikel is te lezen bij HAACS.nl.

Welke gebouwen waren er open op 2 juni 2018

Sponsors en fondsen 2018:

[lab_clients columns_count=”3″][lab_clients_entry image=”2539″ title=”stimuleringsfonds”][lab_clients_entry image=”2602″ title=”VSB fonds”][lab_clients_entry image=”2460″ title=”gemeente den haag”][lab_clients_entry image=”57″ title=”BNA”][lab_clients_entry image=”938″ title=”fonds 1818″][/lab_clients]

Mede mogelijk gemaakt door:

[lab_clients][lab_clients_entry image=”4807″ title=”de werff”][lab_clients_entry image=”2432″ title=”stad”][lab_clients_entry image=”2724″ title=”bouw”][lab_clients_entry image=”4106″][lab_clients_entry image=”1334″ title=”things to make and do”][lab_clients_entry image=”1337″ title=”jantien methorst”][/lab_clients]

Met dank aan:

De Dag van de Architectuur 2018 kon niet worden gerealiseerd zonder de steun van de deelnemende gebouwen, architecten, gidsen, De Werff Architectuur, Jelle van Boggelen, Merel Pit maakt Architectuurverhalen, Tim de Boer, en bovenal onze enthousiaste vrijwilligers.