Door de ogen van … video’s

  • Home
  • Door de ogen van … video’s

Den Haag door de ogen van haar inwoners

Door de ogen van statushouders 

Vijf statushouders wonen sinds kort in Den Haag. Wat vinden ze van deze stad? Hoe zijn ze hier gekomen? Wat verwachten ze. Kijk deze film en kom er achter.

Met dank aan Sandra Schluchter ( idee en regie), Vluchtelingenwerk Den Haag, Soza Den Haag en het Haags Architectuur Cafe.

De stad als slechtziende 

Marcel is op latere leeftijd blind geworden. Hij kan nog wel een beetje licht en donker onderscheiden. In zijn eigen buurt, Transvaal, weet hij de weg. Zodra hij de stad in moet is het echter te druk. Teveel geluiden en te weinig geleidelijnen maken de binnenstad voor hem ontoegankelijk.

Door Lianne Blok en Adriaan Weerheim (studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst)

Met een rolstoel in de stad

Den Haag wil graag een goed toegankelijke stad zijn voor iedereen. Alleen hoe werkt dat nu in praktijk?

Het is duidelijk dat je met een rolstoel andere eisen aan de stad en haar inrichting stelt dan mensen die goed ter been zijn. Echter, er zijn veel meer groepen die gebaat zijn bij de ingrepen voor rolstoeltoegang. Er zijn veel meer mensen die zich rollend door de stad voort bewegen.

Door: Lotte de Koning, Michelle Koster en Peter de Graauw (studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst)

Shared Space Grote Marktstraat 

De Grote Marktstraat is het hart van het Haagse winkelgebied. Bij de herinrichting was de bedoeling de straat zo leeg en overzichtelijk mogelijk te houden. Wie nu door de straat loopt merkt dat niet. Toegevoegde plantenbakken, kunst en lichtgevende abri’s zijn talrijk. Daarnaast lopen er ontzettend veel mensen. Het fietspad is daardoor op sommige momenten een hindernisbaan geworden. Dit levert voor mensen die slecht ter been zijn of slechtziende of -horend problemen op.

Video door Wesley Capelle, Tom Visser en Alexander van Delft (studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst).

Tram 11 verandering van de stad

De route van Tram 11 snijdt door zeer verschillende wijken. Deze studenten willen de verschillende wijken benadrukken aan de hand van de architectuur langs de route. De stad gezien vanuit de tram. Een interessante plankritiek die de segregatie in Den Haag mooi in beeld brengt.

Video is gemaakt door Mees Dijkman, Melvin van den Houdt en Charlotte Meijerink (studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst).

Street Art Binckhorst

De Binckhorst is hét street art district in Den Haag. In deze video komen verschillende Street Art projecten in De Binckhorst, Den Haag, voorbij. Hoe kijken de gebruikers van De Binckhorst eigenlijk tegen deze kunstwerken aan? Merken ze de werken wel op? In hoeverre speelt de plek van het kunstwerk ook een rol? In deze video krijg je antwoord op deze vragen.

 

Op de Dag van de Architectuur kan je ook mee met de Street Art Run Tour. Dan ren je op een rustig tempo langs meer dan 30 street art projecten op de Binckhorst. 

 

De video is gemaakt door Gian Burgers, Jeroen de Corte en Bartjan van Wijjk (studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst).

De Pier als Stadsstraat

De Pier van Scheveningen is ooit ontworpen om de Noordzee – hoog en droog – zo intens mogelijk te beleven. Jelle en Sem, twee architectuurstudenten, bezoeken voor het eerst de pier en delen hun bevindingen met ons. De Pier van Scheveningen als Stadsstraat.

Door Jelle van Kampen en Sem Vrooman (studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst)

Kampen, Den Haag

Is het fijn wonen in de wijk Kampen in Den Haag? Alex Muller vindt van wel, al doet het hem ook wel denken aan de kenmerkende architectuur in Oost-Duitsland. Ook zou hij niet zo snel zijn huurappartement kopen. Luister naar zijn verhaal en zie wat hij ziet.

De video is gemaakt door Dave van Toor (student aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst).

Scheveningen Haven

Scheveningen Haven is volop in ontwikkeling. Nu botsen de werkzaamheden rondom de visafslag nog met het opkomende toerisme. Wanneer de nieuwe plannen klaar zijn, is dit verleden tijd.

Video gemaakt door: Clenda Boonman en Anna Brockhoff (studenten aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst).

Videoverantwoording

Iedereen beleeft de stad en haar gebouwen anders. In deze serie video‚Äôs hebben architectuurstudenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst steeds een andere groep uitgekozen om in een vlog te belichten. Deze vari√ęren van slechtzienden en rolstoelrijders tot het conflict tussen werken en toerisme in de haven van Scheveningen. Zo laten zij zien hoe anderen de stad zien of interpreteren en dat het bij het maken van plannen en gebouwen belangrijk is je in te leven in de ander.

Met dank aan de deelnemende studenten, de hoofdrolspelers in de vlogs, Stichting Voorall, Tim de Boer, Merel Pit Architectuurverhalen en de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

[lab_heading title=”Sponsors en fondsen:”][/lab_heading][lab_clients column_spacing=”yes” image_borders=”no” hover_style=”none” reveal_effect=”none”][lab_clients_entry image=”5588″ title=”ANNA”][lab_clients_entry image=”5589″ title=”WEST”][lab_clients_entry image=”5591″ title=”onze ambassaDE”][lab_clients_entry image=”5429″ title=”bpd”][lab_clients_entry image=”5430″ title=”Stimuleringsfonds Creatieve Industrie” link=”url:http%3A%2F%2Fwww.stimuleringsfonds.nl||”][lab_clients_entry image=”2460″ link=”url:http%3A%2F%2Fwww.denhaag.nl%2Fhome.htm|title:Gemeente%20Den%20Haag|target:%20_blank” title=”Gemeente Den Haag”][lab_clients_entry image=”57″ title=”BNA Kring Haaglanden” link=”url:http%3A%2F%2Fbna.nl%2F|title:BNA%20Kring%20Haaglanden|target:%20_blank”][lab_clients_entry image=”938″ title=”Fonds 1818″][/lab_clients]
[lab_heading title=”Mede mogelijk gemaakt door:”][/lab_heading]

Deelnemende gebouwen, architecten, SHIE, Vrienden van Den Haag, HaAC, Tim de Boer, Paul de Vries, Jelle van Boggelen, Tonko Leemhuis, Casper Vos, Hanneke Schiphorst, Melvin Kaersenhout, Platform Stad, ANNASTATE, Bewonerstours Schilderswijk, Things to make and do, Jantien Methorst, Christian van der Kooy, Manifestatie 100 jaar Nieuwe Haagse School, gemeente Den Haag – DSO, Atelier Rijksbouwmeester, Welstandscommissie, fotografen, organisaties, bedrijven en bovenal onze enthousiaste vrijwilligers.