Rechts kijk je op de Utrechtse Baan, de toegangspoort bij protesten die met gemotoriseerd vervoer komen. Links is het kantoor van VNO_NCW, de landelijke en invloedrijke werkgeversorganisatie.
Het oude gebouw van Buitenlandse Zaken, in de jaren ‘70 ontworpen door Dick Apon, zal de komende jaren dienst doen als tijdelijke tweede kamer. Het gebouw is inmiddels af. Een team van architecten onder leiding van ZECC Architecten heeft de binnenkant volledig onder handen genomen. Het was een behoorlijke opgave ook de plenaire zaal een plek te geven. Uiteindelijk is dat gelukt in de oude Van Kleffenzaal. Als de Tweede Kamer verhuist, nemen zij de stoelen en banken mee uit de huidige zaal.
Het gebouw heeft aan de stationszijde een geheel nieuwe publieksingang gekregen. Deze is speciaal voor de 100.000 bezoekers die de Tweede Kamer elk jaar ontvangt. Het heeft een afwijkend geel gouden gevel waardoor veel mensen het op een casino vinden lijken. Wat vind jij?
Het gebouw is aan de buitenzijde verder hetzelfde gebleven. In de inventarisatie van de monumentwaardige gebouwen van na 1965 omschrijft de Haagse Monumentenzorg het zo: De honderden kleine kolommen zorgen voor een fascinerend gevelbeeld van dit in structuralistische stijl ontworpen kantoorgebouw. Samen met de opdeling in kleinere volumes en de vele verspringingen zorgen zij ervoor dat het kantoor ondanks de grootte, niet massief overkomt. Het is uitgevoerd in grijs beton en baksteen. Door de grillige vorm heeft het in de volksmond de bijnaam ‘Apenrots’ gekregen, een naam die tevens naar de architect verwijst.
Desondanks is de planning vooralsnog dat het gebouw na afronding van de renovatie van het Binnenhofcomplex wordt gesloopt.
Demonstranten lopen over Utrechtse Baan
Meer over de route
Deze tegel is onderdeel van de route over Den Haag, stad van democratie en protest.