
Organisatie: Marcel Theunissen / Nieuwe Haagse School
De wandeling is helaas volgeboekt! Kijk op de website van de Nieuwe Haagse School voor meer aanbod.
14.30 uur – vertrek bij Azaleaplein
Vooraf inschrijven
Maak samen met gids Marcel Theunissen een wandeling door de ondergewaardeerde Heesterbuurt. De buurt bevat enkele mooie stedenbouwkundige ensembles en architectonische verrassingen. Maak kennis met dit, met sloop bedreigde, gebied.
Over de Heesterbuurt
De tussen 1915 en 1927 gerealiseerde Heesterbuurt wordt begrensd door de Laan van Meerdervoort, Valkenboskade, Loosduinseweg, Kamperfoeliestraat, Mient en Laan van Eik en Duinen. De westelijke begrenzing werd tijdens de planvorming bepaald door de voormalige grens met Loosduinen. De bouw van de Heesterbuurt begon vanaf de Laan van Meerdervoort en de Valkenboskade, waarna het eerste deel – tot aan de Mient – rond 1924 gereed was. Dit gebied kenmerkte zich door het grote aandeel van sociale woningbouwcomplexen.
In de loop van de jaren twintig domineerde in het tweede deel – tussen de Mient en de Loosduinseweg – het particuliere bouwinitiatief. Dat is nog steeds herkenbaar aan de dichtere bebouwing en de grotere toepassing van de Haagse portiekwoning. Ook manifesteerde de Nieuwe Haagse School zich nadrukkelijk in het gevelbeeld van het laatste deel van de Heesterbuurt, terwijl in het oudste deel de bouwstijlen meer divers zijn. Traditionele bouw en invloeden van de Delftse, Amsterdamse en Nieuwe Haagse School wisselen elkaar hier af. De hoek van de Kamperfoeliestraat en de Indigostraat heeft architectuur uit de Wederopbouw. Dat heeft te maken met het herstel van verwoestingen door de inslag van een V2-raket op 1 januari 1945.

Meer weten? Dat kan hier.