Tijdelijke Tweede Kamer

Foto: Stijn Poelstra

Architect: D.C. Apon (Architectenbureau Apon, Van den Berg, Ter Braak, Tromp) / Zecc Architecten ( tijdelijke Tweede Kamer)

10:00- 16:00 uur open voor bezoek

Geldige Legitimatie is verplicht

Prinses Irenepad 1, Den Haag (start voor de bezoekersingang van de Tweede Kamer).

Deze openstelling is onderdeel van het programma Rondje Rechtsstaat.


Let op: gratis pendelbus beschikbaar!

Tussen 10.00-16.00 rijdt een gratis pendelbus tussen de Hofvijver (kruising Lange Vijverberg en Korte Vijverberg) en de Tweede Kamer.


Programma 2024

Bezoekers kunnen de plenaire zaal bezichtigen, de tentoonstelling bewonderen over de verschillende facetten van de Nederlandse democratie en een zetelselfie maken. Ook verzorgen Kamerambtenaren rondleidingen waarbij zij vertellen over hun werk, de Tweede Kamer, het gebouw en het parlementaire proces. Daarnaast zijn er nog verschillende workshops en lezingen te volgen over de Tweede Kamer en de rechtsstaat. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht in de Tweede Kamer met een speurtocht en er is een speciale familierondleiding voor kinderen tussen de zes en twaalf jaar.

Over het gebouw

De komende jaren wordt het historische Binnenhof in Den Haag grondig gerenoveerd. De Tweede Kamer heeft haar tijdelijke huisvesting betrokken aan de Bezuidenhoutseweg 67. In dit door Dick Apon ontworpen gebouw was tot voor kort het ministerie van Buitenlandse Zaken gevestigd. Zecc Architecten werd door het Rijksvastgoedbedrijf geselecteerd om dit bestaande gebouw om te vormen tot een ‘tijdelijk huis voor de democratie’.

De ultieme uitdaging was om twee tegengestelde waarden, toegankelijkheid en beveiliging, in één gebouw te verenigen. Om dit te bewerkstelligen, werd aan de al bestaande ingang een tweede ingang toegevoegd. Deze publieksentree, aan de zijde van het Centraal Station van Den Haag, is speciaal bedoeld om de honderdduizenden bezoekers die jaarlijks de Tweede Kamer bezoeken op een waardige manier te ontvangen. Tevens creëert de nieuwe entree een lichtpunt in een verder wat sombere en gesloten omgeving.

Het ontwerp van Dick Apon

De honderden kleine kolommen zorgen voor een fascinerend gevelbeeld van dit in structuralistische stijl ontworpen kantoorgebouw. Samen met de opdeling in kleinere volumes en de vele verspringingen zorgen zij ervoor dat het kantoor ondanks de grootte, niet massief overkomt. Het is uitgevoerd in grijs beton en baksteen. Door de grillige vorm heeft het in de volksmond de bijnaam ‘Apenrots’ gekregen, een naam die tevens naar de architect verwijst. 

Aan twee kanten grenst het aan doorgaande wegen; de achterkant ligt aan een binnenterrein, in de directe nabijheid van de Koninklijke Bibliotheek.