Dag van de Architectuur 2022

  • Home
  • Dag van de Architectuur 2022

THUIS

Na twee jaar corona mogen we weer bij elkaar op bezoek. Eindelijk weer samen thuis. Dit vieren we met rondleidingen door de stad, ministeries en bijzondere woongebouwen. Tegelijkertijd is de stad in beweging en zoeken veel instellingen een tijdelijk onderkomen, of trekken net in een nieuw gebouw. Niet elke instelling kan direct bezoek ontvangen vanwege de verbouwingen. Zo is Amare bezig met veelbesproken reparaties en ligt het Binnenhof zo open dat bezoek even niet mogelijk is.Toch laten we zien waar er achter de bouwhekken aan gewerkt wordt door middel van een lezing van de Binnenhof-architect Pi de Bruijn. 

Daarnaast staat wederom de jonge bouwkunst centraal. Wat kunnen we met de bijzondere gebouwen van na 1965? Zecc architecten vertelt hoe ze de Apenrots geschikt hebben gemaakt voor de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer en Van Schagen architecten en Staedion vertellen over de renovatie van ZHB-hoven. Doe mee met de discussie in de foyer van het stadhuis onder leiding van Platform STAD of loop met de welstand langs bijzondere gebouwen uit deze periode. 

Op de voorkant van deze krant een heel ander thuis. In het voormalige Conservatorium hebben 150-200 Oekraïense vluchtelingen tijdelijk een nieuw huis gevonden. Deze opgave wordt door de gemeente met veel passie en snelheid opgepakt. Lees daarover meer in deze krant. 

Tot slot laten we ook de andere kant zien van oorlog. Wat gebeurd er met hun eigen thuis? Hier niet zo heel ver vandaan. De tentoonstelling Warchitecture legt een link tussen Sarajevo en Kyiv en laat de destructie van oorlog zien. In Den Haag kunnen we destructie van de Tweede Wereldoorlog ontdekken met behulp van de wandelroute Bombardement Bezuidenhout ’45 en de herinneringsroute Atlantikwall Den Haag.

We sluiten de Dag af met hoe we ons (t)huis van de toekomst duurzaam kunnen ontwerpen met een lezing over houtbouw.  

Programma Centraal Informatie Punt

Programma Foyer Stadhuis

10.00 Openingslezing Pi de Bruijn – Werken aan het Binnenhof

Wil je zeker zijn van een zitplaats? Inschrijven dvda-denhaag.nl

12.00 Platform Stad – Lunchdebat

Discussie over de waarde en het hergebruik van Post 65 gebouwen met Monumentenzorg, Zecc Architecten (tijdelijk Tweede Kamer gebouw), Staedion en Van Schagen Architecten (renovatie van ZHB-hoven). Aansluitend is er een wandeling naar een Post 65 project in Bezuidenhout of Rivierenbuurt. 

16:00 BNA Knowhow lezing: Houtbouw in de woningbouw

Tonko Leemhuis van NwA architecten verteld over het onderzoek naar de toepassing van Cross Laminated Timber (CLT) in de woningbouw.

Centraal Informatie Punt

Centraal Informatiepunt Foyer Stadhuis

10.00 – 17.00 uur Lezingen en debat 

10.00 – 17.00 uur Informatiebalie 

Spui 70