12. Julia’s Park

Oorspronkelijk ontwerp: Karl Gonser

Ontwerp transformatie: Bureau voor Stedebouw en Architectuur Wim de Bruijn

Opdrachtgever: Zinc Real Estate BV

Beste Bezoeker, Julia’s Park is privéterrein. De bewoners willen graag met rust gelaten worden.

De voormalige Juliana-kazerne is tijdens de Tweede Wereldoorlog gebouwd naar ontwerp van de Duitse architect Karl Gonser. Hij ontwierp het complex als ‘Polizeikaserne’ in de bouwstijl van de ‘Stuttgarter Schule’. De kazerne werd na de bezetting in gebruik genomen door de Nederlandse Landmacht en in 1948 werd de naam officieel gewijzigd in Prinses Julianakazerne. Nu de Landmacht vertrokken is uit dit gemeentelijk monument, zal het getransformeerd worden tot woningen.

Kenmerkend aan het gebouw is het naar binnen gekeerde hof met zeer gesloten gevels.

Bij de transformatie naar woningen worden deze kenmerken zo veel mogelijk gerespecteerd. Er is in het ontwerp gezocht naar een nieuwe open-dicht verhouding die vasthoud aan de karakteristieken van de oorspronkelijke gevels. Opmerkelijk zijn de toegevoegde verticale incisies, ten behoeve van extra daglichttoetreding. Deze zijn subtiel gedetailleerd en laten de bestaande gevel voldoende in haar waarde.

Waar oorspronkelijk ooit de hoofdentree gezeten heeft zal nu ook een woning gerealiseerd worden. Een zeer bijzondere woning, aangezien de oorspronkelijke hoofdentree met hal en indrukwekkend hoofdtrappenhuis behouden blijven.

In het jaarverslag: .34 Thérèse Schwartzestraat 15 D – ‘Julia’s Park’


Meer over de route

Deze tegel is een onderdeel van de Welstand Fietstour samengesteld op basis van het jaarverslag 2015-2018 van de Welstands- en Monumentencommissie Den Haag.

Hier vindt u de gehele route