West Den Haag – vml Amerikaanse Ambassade

Foto: West Den Haag

Ontwerp: Marcel Breuer

12.00-18.00 uur open voor publiek;

Gratis met voorinschrijving – https://www.eventbrite.nl/e/tickets-dag-van-de-architectuur-vml-amerikaanse-ambassade-913871342787?aff=oddtdtcreator

Lange Voorhout 102

Deze openstelling wordt mogelijk gemaakt door WEST.


Voor het ontwerp van een ambassade in de historische binnenstad koos de Verenigde Staten in 1956 voor de van origine Hongaarse architect Marcel Breuer. Hij had al enige ervaring met bouwen in Nederland door zijn ontwerp voor de Bijenkorf in Rotterdam. Breuer ontwierp een gebouw dat wat betreft bouwmassa aansluit bij de omgeving, maar wat betreft architectuur juist zeer afwijkend is. Het ontwerp leidde destijds tot een storm van protesten in de plaatselijke pers en petities van verontruste burgers. Het gebouw was in 1959 gereed en toen het gebouw er eenmaal stond verstomde de kritiek.

Typologisch is het gebouw waardevol omdat het een exponent is van het Amerikaanse architectuurbeleid in die jaren ten aanzien van de bouw van ambassades in het buitenland waarbij bewust werd gekozen voor internationaal georiënteerde architecten met een modernistische achtergrond. De Amerikaanse ambassade is van architectuurhistorische waarde als voorbeeld van wederopbouwarchitectuur, welke is te typeren als een variant op de Internationale Stijl. Het gebouw is in 2017 toegevoegd aan het register van Rijksmonumenten.

Op dit moment is West Den Haag gevestigd in deze voormalige Amerikaanse ambassade. Het gebouw is door de gemeente Den Haag ter beschikking gesteld aan West, een hedendaags museum met een publiek programma. Hierbij besteedt West veel aandacht aan internationale tentoonstellingen, evenementen, het gebouw en de kunstenaars, waarbij dialoog van groot belang is. West Den Haag is vijf dagen per week open. Midden in het Museumkwartier van Den Haag, is het pand nu een centrum voor kunst en cultuur.

Bestel je kaarten hier:


Tijdens de Dag van de Architectuur 2024 is het gebouw gratis toegankelijk voor de mensen met een reservering. Er is een klein boekje beschikbaar (2,50 euro) waarin de diplomatie, geschiedenis en architectuur van het gebouw beschreven is.