Tweede Kamer der Staten-Generaal

  • Architect: D.C. Apon (Architectenbureau Apon, Van den Berg, Ter Braak, Tromp) / Zecc Architecten
  • gebouw: 1974-1985 / 2021
  • Reserveren via Prodemos
  • Om 11.15 uur kun je mee met een speciale editie van de stadswandeling ‘Binnenhof van buiten’. Tijdens deze wandeling rondom het Binnenhof krijg je informatie over historie van de belangrijkste gebouwen en hun bestuurlijke functie. Deelnemen kan voor €5 per persoon. De wandeling duurt 45 minuten start bij het Stadhuis.

  • Om 15.00 uur kun je deelnemen aan een rondleiding in het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer. Anders dan bij onze reguliere bezoeken aan de Tweede Kamer, wordt tijdens deze rondleiding dieper ingegaan op het gebouw en de renovatie. Deelnemen kan voor €6 per persoon. De rondleiding duurt 1 uur en start voor de bezoekersingang van de Tweede Kamer aan het Prinses Irenepad 1, Den Haag. Er is plek voor 30 deelnemers. Legitimatie is verplicht.

Voor deelname aan de activiteiten is reserveren verplicht. Kijk hiervoor in ons reserveringssysteem.


Over het gebouw

De honderden kleine kolommen zorgen voor een fascinerend gevelbeeld van dit in structuralistische stijl ontworpen kantoorgebouw. Samen met de opdeling in kleinere volumes en de vele verspringingen zorgen zij ervoor dat het kantoor ondanks de grootte, niet massief overkomt. Het is uitgevoerd in grijs beton en baksteen. Door de grillige vorm heeft het in de volksmond de bijnaam ‘Apenrots’ gekregen, een naam die tevens naar de architect verwijst. 

Aan twee kanten grenst het aan doorgaande wegen; de achterkant ligt aan een binnenterrein, in de directe nabijheid van de Koninklijke Bibliotheek.