Tentoonstelling RE: Warchitecture

  • 10.00 – 17.00 uur
  • Opening om 11 uur!
  • Atrium Stadhuis
  • Adres: Spui 70

RE: Warchitecture – De stad in oorlog – van Sarajevo tot Kyiv 

Op de Dag van de Architectuur Den Haag laten we bijzondere gebouwen zien en wat architectuur kan betekenen voor de kwaliteit van onze leefomgeving in onze stad. Dit jaar besteden we veel aandacht aan ons ‘huis van de democratie’, het Binnenhof en de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Slechts 3 landsgrenzen bij ons vandaan wordt een democratie aangevallen en worden gebouwen en steden gebombardeerd. Met de tentoonstelling ‘RE: Warchitecture’ laten we zien hoe deze vernietiging is gedocumenteerd en hoe het eerder is gegaan, in Sarajevo.

De foto van cellist Vedran Smailovic in Sarajevo (1992) en de foto van cellist Denys Karachevtsev in Kharkiv (2022), die precies dertig jaar na elkaar zijn gefotografeerd, laten de link zien tussen Bosnië & Herzegovina en Oekraïne. Deze tentoonstelling toont een klein deel van de oorspronkelijke tentoonstelling met de titel ‘Warchitecture’, waar de vernielingen tijdens het eerste jaar van het Beleg van Sarajevo (1992-1996) werden gedocumenteerd door architecten en burgers van Sarajevo. In het geheim werd de tentoonstelling ‘Warchitecture’ in 1993 uit Sarajevo vervoerd om de wereld rond te reizen en alarm te slaan over de ernst van de urbicide.

Parallel aan de panelen van Sarajevo’s ‘Warchitecture’ project zijn panelen te zien met beelden van de cellist Denys Karachevtsev spelend temidden van verwoeste architectuur van Kharkiv. Ook te zien zijn de lopende documentatie van de vernielingen in Oekraïne door een onderzoekscollectief Bellingcat en het initiatief van scan UA om bedreigde gebouwen 3D te scannen. Het is ook mogelijk om de vernietiging in Oekraïne in virtual reality te bekijken (onder meer via het project ‘VR-museum of war memory‘).

Het doel is om deze tentoonstelling de wereld rond te laten reizen, zoals ‘Warchitecture’ dertig jaar geleden deed, om alarm te slaan over de voortdurende vernietiging van mensen en hun steden in Oekraïne.

De tentoonstelling word op zaterdag 18 juni geopend met een symbolisch cello-optreden van de Haagse Celliste Wilma de Bruijn (student aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag) in het Atrium rond 11:00 uur. 

Daarnaast kunt u de verwoesting van Den Haag tijdens de Tweede Wereldoorlog ontdekken met behulp van de wandelroute Bombardement Bezuidenhout ’45 en de herinneringsroute Atlantikwall Den Haag

De Tentoonstelling is gemaakt door Designing Memory i.s.m. : Association of Architects in Bosnia and Herzegovina, scan UA uit  Kyiv en Denys Karachevtsev & Oleksandr Osipov uit Kahrkiv.

Foto’s:  

  • Bovenste foto: is genomen in de gedeeltelijk verwoeste Nationale Bibliotheek van Sarajevo gedurende de Bosnische Oorlog (1992). De cellospeler is de lokale musicus Vedran Smailovic, hij kwam vaak voor niets spelen op verschillende evenementen ondanks dat de locaties werden gebombadeerd door Servische troepen. Fotograaf: Mikhail Evstafiev; This foto is licensed under the Creative Commons.
  • Onderste foto: Kharkiv cellist Denys Karachevtsev on March 20 (2022) played Bach’s Cello Suite No. 5 outside the damaged remains of the Kharkiv regional police headquarters. (still from the Video: Oleksandr Osipov)