Provinciehuis Zuid-Holland

Ronald Tilleman

Ontwerper: Kraaijvanger Architects ( oude ontwerp: Peutz)

11:00 uur: Provinciehuis open voor publiek.

  • Tentoonstelling ā€œSlavernij. Stemmen uit het verledenā€ vrij te bezoeken (tot 14:00 uur).

11:15 uur Rondleiding PZH 1 (door Gijs Damen).

12:00 uur Lezing over het ontwerp door Hans Goverde van Kraaijvanger Architects.

onderstaande rondleidingen starten direct na de lezing:   

12:30 uur Rondleiding PZH 2 (door Gijs Damen).

12:30 uur Rondleiding PZH 3 (door Hans Goverde).

13:30 uur Rondleiding PZH 4 (door Gijs Damen).

14.15 uur Einde rondleidingen.

Extra informatie rondleidingen:

  • Rondleiding duurt 30 tot maximaal 45 minuten.
  • Per gids maximaal 20 deelnemers.
  • Vooraf inschrijven!
  • Gids vanuit de provincie Zuid-Holland: Gijs Damen (3 rondleidingen)
  • Gids vanuit Kraaijvanger Architects: Hans Goverde (1 rondleiding)

Adres: Zuid-Hollandplein 1


Het provinciehuis bestaat uit 4 gebouwen, met het onlangs gerenoveerde en verduurzaamde hoofdgebouw als centraal middelpunt. Dit gebouw, waar het democratisch gekozen bestuur van Zuid-Holland is gevestigd, is in 1963 gebouwd naar het ontwerp van architect F.P.J. Peutz en is gerenoveerd en uitgebreid door Kraaijvanger Architects. Deze indrukwekkende vindingrijke transformatie is in 2022 geopend door de koning.

Renovatie

Er is heel bewust gekozen voor renovatie van het pand in plaats van nieuwbouw. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook om -waar mogelijk- de rijke geschiedenis van het provinciehuis te behouden. Bij de renovatie zijn zoveel mogelijk originele elementen behouden, zoals deā€Æmarkante deuren van de Statenzaal, de imposante trappen, de wandreliĆ«fs en de originele gevelbekleding. In het ontwerp voor het vernieuwde Provinciehuis Zuid-Holland was het binnenhalen van daglicht (Hollands licht) het belangrijkste thema. Een essentieel element in het ontwerp is het nieuwe dak over de gehele derde verdieping, waarin grote openingen zijn aangebracht. Onregelmatige, trapeziumvormige kapĀ­pen filteren het licht en beperken de warmtelast van direct zonlicht.

Ronald Tilleman

Door het circulair gebruik van materialen is verspilling tijdens de renovatie zoveel mogelijk beperkt gebleven. Het hoofdgebouw is energieneutraal met onder meer zonnepanelen op het dak en energieopslag in de bodem. Gevelisolatie en drievoudige beglazing helpen opwarming tegen te gaan. 

Kortom, het hoofdgebouw heeft zijn monumentale karakter behouden en is klaar voor de toekomst. 

Ronald Tilleman

Tentoonstelling ā€“ Slavernij. Stemmen uit het verleden

Gedeputeerde Frederik Zevenbergen opent op 23 mei de tentoonstelling ā€˜Slavernij. Stemmen uit het Verledenā€™. De tentoonstelling biedt een diepgaand inzicht in het familieverhaal van maker en gastcurator Winston Brandon. Zijn tot slaaf gemaakte voorouder werd van Ghana naar Suriname overgebracht. De expositie gaat over het koloniale verleden en zoomt in op de trans-Atlantische slavenhandel. De tentoonstelling neemt bezoekers mee op een reis langs 5 themaā€™s over de achtergrond en het verloop van de slavenhandel.

De expositie staat van 23 mei tot halverwege augustus op het Provinciehuis en is van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur te bezoeken. Op zaterdag 8 juni speciaal open tussen 11:00-14:00.