Ministerie van Financi├źn

  • Rondleidingen tussen 11:00 en 15:30 uur, elk half uur
  • 13:30, 14:30 en 15:30: Voor deze rondleidingen kunt u zich alleen op 15 juni inschrijven in de entreehal van met ministerie (vol = vol)
  • Rondleiding duurt ongeveer 60 minuten
  • Maximaal 15 personen per rondleiding
  • Alleen toegang met geldig legitimatiebewijs!
  • Ook Engelstalig op verzoek (in English on request)
  • Kosten: gratis!
  • Er mogen GEEN foto’s worden gemaakt tijdens de rondleiding
  • Het gebouw is op zaterdag alleen toegankelijk via de Casuariestraat!
  • Adres:┬áCasuariestraat┬á 32, Den Haag
  • OV: Op loopafstand vanaf Station Den Haag Centraal of┬á tram 9 en 17 halte Korte Voorhout

Inschrijven rondleiding

Het gebouw van het ministerie van Financi├źn is ├ę├ęn van de beste voorbeelden van de brutalistische stijl in Nederland. De term brutalisme is afgeleid van het Franse b├ęton brut (ruw beton). Het gerenoveerde gebouw┬ásluit nu goed aan op de nieuwe organisatie en werkvormen en kreeg een eigentijdse en representatieve uitstraling waarbij de karakteristieke betonnen gevelpanelen gehandhaafd zijn. Om de landmarkfunctie van het gebouw in de stad te versterken, heeft de architect MVSA Architects een wintertuin ontworpen op de hoek van het Korte Voorhout en de Prinsessegracht. Daar groeien nu zilverachtige olijfbomen in een hoge glazen ruimte.

E├ęn van de binnentuinen is nu onderdeel geworden van het publieke domein via twee uitnodigende poorten. Daardoor opent het gebouw zich voor de stad en haar bewoners. Door de tweede binnentuin te overdekken, is een atrium gecre├źerd dat als ‘hart’ van het gebouw dient. Hier bevindt zich het nieuwe vergadercentrum, naast de hoofdingang. Boven de grote vergaderzaal ligt de daktuin, met tamarindebomen en orchidee├źn. Op de verdiepingen zijn palm- en bamboetuinen ingepast in de vleugels waar de kantoren zich bevinden. Met dit project is in feite het gebouw gerecycled. De betonnen balkons hebben nu een nieuwe, innovatieve functie gekregen: ze zijn niet meer alleen functioneel bij het ramen wassen, maar ondersteunen nu een technisch hoogwaardige en duurzame gevel. Ook aan de binnenkant is het brutalistische karakter van het gebouw behouden, in de vorm van de ruwe betonnen oppervlakken met hun houten bekistingpatronen en in de vorm van de dragende structuur van het gebouw, die zichtbaar is gebleven.