Frank is een Binck (Binckpoort)

foto: Peter de Ruig

Korte rondleiding rondom het gebouw (het gebouw is niet van binnen te bekijken)
Architect aanwezig voor uitleg tussen 12:30 -16:00 uur

adres: Melkwegstraat ter hoogte van Binckhorsthaven
verzamelpunt bij geel DvdA-DH makelaarsbord
Architecten: HVE Architecten, Studio Leon Thier ( Van Klingeren – van Klingerenpaviljoen)
Ontwikkelaar en aannemer: Stebru


In het project Frank is een Binck komt nieuwbouw samen met het van sloop geredde Van Klingeren paviljoen uit Ockenburg en de sculptuur van Pierre van Soest uit Amsterdam. Op zaterdagmiddag vertelt architect Rigobert Nivillac meer over dit bijzondere verhaal en leidt je kort rondom het gebouw in de Binckhorst. 

In 1970 wordt de aanbouw voor de jeugdherberg in Ockenburgh door architect Frank van Klingeren, geopend. Hij komt met het idee hoe mooi het zou zijn om onder de vrije hemel te slapen in een duinpan. Hij vertaalt dit in een gebouw met een structuur van staal en glas met rondom uitzicht op het groen. Jongeren komen van heinde en verre. De jeugdherberg verhuist in 1995 naar de binnenstad. Vanaf dat moment staat het gebouw leeg en verloedert het snel. Gerrit van Es en Leon Thier richten begin 2008 een comité voor behoud van het Van Klingeren paviljoen op. Hun actie heeft succes. In plaats van sloop wordt het idee om het gebouw te herbouwen op een andere plek. Het wordt gedemonteerd en alle onderdelen worden opgeslagen op een werf.

foto: Peter de Ruig

Van Klingeren in de Binckhorst

Jaren later wordt samen met ontwikkelaar Stebru een plan gemaakt voor herbouw in de Binckhorst. Op basis van het gedachtengoed van Van Klingeren ontwerpen zij op de locatie een totaalconcept van wonen, werken, voorzieningen en ruimten voor jonge bedrijven. Dit geheel in het teken van samenbrengen van allerlei mensen en functies volgens de ideeën van Van Klingeren. De projectnaam wordt dan ook ‘Frank is een Binck’.

De opgeworpen barrières tussen mensen van verschillende geloven en de functionele scheidingen in de samenleving waren voor Van Klingeren al een gruwel. Het gaat hem om de vrijheid, samenleven en expressie van de mens, wat op de agenda wordt gezet door de Cobra beweging en met name door Constant Nieuwenhuis met zijn prachtige project New Babylon, dat permanent tentoongesteld wordt hier in het Kunst Museum. Van Klingeren maakt daarom geen gebouwen met zware scheidingsmuren maar slechts stalen knooppunten die ontmoeting en vrijheid van beweging voor de mens mogelijk maken. Juist dit concept van het bij elkaar brengen van verschillende functies – om de levendigheid van de stad te borgen -wordt ook in heel het project ” Frank is een Binck” voortgezet. Het project voegt zich hiermee naadloos in de ruimtelijke visie van de gemeente Den Haag over de Binckhorst: het integreren van werken wonen en recreëren.

Foto: Arno Kwint (HVE Architecten),

Sculptuur van Pierre van Soest

Last but not least: De integratie van kunst is een wezenlijk onderdeel in het werk van Van Klingeren. Ook dit komt terug in de Binckhort. In 2020 wordt de sculptuur van Pierre van Soest uit de jaren 60, in Amsterdam gered van sloop, verscheept van Amsterdam Noord naar Den Haag. Daar wordt het herbouwd in het Van Klingeren Paviljoen.

Foto: Peter de Ruig

Foto: Paul de Vries