Centraal informatiepunt Onze Ambassade

  • Openingslezingen 10:00 – 11:00 uur (inloop 9:30 -10:00) inschrijven binnenkort via dvda-denhaag.nl
  • Centraal informatiepunt 11:00 – 16:00 uur
  • Rondleidingen doorlopend tussen 11:00 en 16:00 uur
  • Adres: Lange Voorhout 102, Den Haag
  • OV: Den Haag Centraal Station en Tram 9 en 17 halte Korte Voorhout
  • In het bezit van een museumkaart? Graag meenemen en laten scannen
Onze Ambassade – programma 

10.00 Openingslezingen met Wijnand Galema en Nele Brökelmann
In de openingslezing gaat Wijnand Galema in op de geschiedenis van de Amerikaanse Ambassade en de cultuurhistorische waarde van het gebouw. Nele Brökelmann vertelt over het huidige gebruik door Galerie West en de uitdagingen die daarbij komen kijken.  Schrijf je nu in voor een gegarandeerde plaats. 

11.00 – 16.00 Diverse activiteiten zoals Yoga op de binnenplaats,bezoek Roos op het dak van de ambassade en de kinderworkshop. Daarnaast zijn er doorlopend rondleidingen door het gebouw. 

16.00 – 17.00  STADlezing: Onze ambassade door andere ogen
Platform Stad organiseert een afsluitend debat over de toekomst van het ambassadegebouw. De voormalige Amerikaanse Ambassade staat te koop. Er zijn al veel ideeën voor mogelijke herbestemming, renovatie of uitbreiding van dit bijzondere gebouw. Maar wat maakt deze plek eigenlijk zo uniek? Met filosoof Pieter Hoexum en Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur BOEi. Schrijf je nu in voor een gegarandeerde plaats. 

GEBOUW:

De voormalige Amerikaanse ambassade fungeert op de Dag van de Architectuur Den Haag als centraal informatiepunt. Hier kunnen bezoekers terecht met al hun vragen over rondleidingen en starten stadswandelingen. Daarbij is het informatiepunt een levendige ontmoetingsplek waar o.a. de opening plaatsvindt, rondleidingen worden gegeven, lezingen zijn, een kinderworkshop wordt gehouden en het slotdebat zal plaatsvinden.

West Den Haag en ANNA Vastgoed & Cultuur hebben onder de naam ‘Onze Ambassade’ een nieuwe culturele hotspot gerealiseerd. In de voormalige Amerikaanse ambassade aan het Lange Voorhout 102 te Den Haag, presenteert West internationale toonaangevende hedendaagse kunst en biedt ANNA ruimte aan evenementen en vergaderingen.

Tegelijkertijd willen West en ANNA de ‘tussentijd’ gebruiken om iedereen — met name de bewoners van de van stad — uit te nodigen om dit gebouw te leren kennen. En hen op die manier bij de ontwikkeling van de definitieve invulling van het gebouw te betrekken.

Het gebouw

De Amerikaanse ambassade is ontworpen door de bekende Hongaars-Amerikaanse architect Marcel Breuer en heeft een unieke architectonische én inhoudelijke betekenis. Binnen het oeuvre van Breuer speelt dit gebouw (1959) een belangrijke rol, omdat het een van de eerste grote gebouwen is die hij voltooid heeft. Tegelijkertijd maakt de bijzondere raam/gevel-constructie het gebouw net zo speciaal als het museum MET-Breuer in New York. Het rijksmonument is een icoon van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en symbool voor ‘Pax Americana’. Tegelijkertijd is het gebouw een belangrijk monument voor wellicht de meest invloedrijke culturele stroming van de 20ste eeuw: Bauhaus. Een instituut dat van 1919 tot 1933 een baanbrekende nieuwe visie op het samenbrengen van diverse kunstdisciplines en technologie introduceerde.

Alle foto’s: Galerie West