1. Amare en Sonate

Ontwerp Amare: Jo Coenen Architects en Urbanists) / NOAHH (Network Oriented Architecture) en NL Architects

Ontwerp Adagio : MVSA-Architects

Ontwerp Bolero: Klunder Architecten

Het Onderwijs- en CultuurComplex Amare (OCC) vormt een totaalontwikkeling met drie torens en de openbare ruimte. De commissie heeft het OCC en twee van de torens beoordeeld, de derde toren volgt nog.

Het Onderwijs- en CultuurComplex

Het proces van de beoordeling van het OCC was voor de Welstandscommissie een uniek en soms ingewikkeld proces. Er is vaak en veel overlegd en belangrijke onderdelen van het ontwerp werden tijdens het beoordelingsproces uitgewerkt of gewijzigd. Dit intensieve overlegtraject heeft uiteindelijk geleid tot een alzijdig en eenduidig gebouw met een stedelijke en openbare uitstraling. Een gebouw dat prominent aan het Spui staat, maar ook onderdeel is van het weefsel van de stad. Een gebouw als een duidelijk volume, maar ook transparant en openbaar toegankelijk.

Het skelet van travertin-kleurige vertakkende kolommen van beton – de bomen – afgedekt met een ver uitkragende kroonlijst, bepaalt de uitstraling van het gebouw. Binnen dit skelet bevinden zich alle functies. Het beeldbepalende skelet maakt het mogelijk die verschillende functies te realiseren en toch een eenduidig gebouw neer te zetten.

De woontorens

De twee woontorens zijn ontworpen door twee verschillende architecten. De Welstandscommissie heeft de torens steeds als onderdeel van de reeks hoogbouw tussen Den Haag Centraal en het Spui, in samenhang met elkaar en naast het OCC bekeken. De toren met de naam Adagio staat vrij op het plein tussen de Turfmarkt en de Schedelsdoekshaven. Deze toren is een uniek object in de reeks hoogbouw, door de karakteristieke vorm en een eigen materiaal- en kleurenpalet. De toren Bolero sluit juist aan bij de sfeer en de toon van de al aanwezige hoogbouw. Deze toren deelt het stadsbalkon – het verhoogde maaiveld boven de expeditie van het OCC – met het OCC en vormt met zijn basement de overgang van de Schedeldoekshaven naar het stadsbalkon. Beide torens zijn duidelijk alzijdig, hebben een stedelijke plint en een kroon die bijdraagt aan de skyline van de stad.

In het jaarverslag: .35 Turfmarkt, Schedeldoekshaven – ‘Amare (OCC) en Sonate’


Meer over de route

Deze tegel is een onderdeel van de Welstand Fietstour samengesteld op basis van het jaarverslag 2015-2018 van de Welstands- en Monumentencommissie Den Haag.

Hier vindt u de gehele route