06. Koningin Julianaplein (Fietsenstalling, CS en New Babylon)

Nederlands

De naam New Babylon leverde bij de opening een klein relletje op. Onder die naam maakte ontwerper en kunstenaar Constant een serie beelden en ontwerpen voor de spelende mens. Dat deze naam nu gekaapt werd door een commercieel winkelcentrum vond niet iedereen ok. ( overigens heette het winkelcentrum voor de renovatie: Babylon).

English

The name ‘New Babylon’ was controversial at first. New Baylon was also the name of the utopian city models Dutch artist and designer Constant made. The use of this name for a commercial shopping center seemed to much for some. ( the previous shoppingmall on this location was named Babylon).


Hieronder foto’s van Babylon vlak na oplevering

Babylon ex. 12-9-1978, foto: C.L. van Pelt, collectie Haags Gemeentearchief

Babylon (ex. 12-9-1978), Foto Dienst voor de Stadsontwikkeling, collectie Haags Gemeentearchief

New Babylon 3, Foto Scheers, Robert (ca 1981), collectie Haags Gemeentearchief

New Babylon 4, Foto Scheers, Robert (ex. 9-1978), collectie Haags Gemeentearchief

New Babylon, Foto Scheers, Robert (ca 1982), collectie Haags Gemeentearchief

New Babylon_Foto Dienst voor de Stadsontwikkeling en Economische Ontwikkeling (ex. 25-1-1990)_collectie Haags Gemeentearchief


M-gebouw ontwerp OMA (2002)

© OMA

Eén poot moest van deze ‘poort naar de stad’ tijdens het ontwerpproces afgehaald worden omdat die buiten de kavel stapte. Door het afsnijden van deze poot ontstond een enorm raam met een prachtig uitzicht over het Malieveld en de stad. Uiteindelijk kon deze M van OMA niet gerealiseerd worden door de financiële crisis van 2008.

Fervente tegenstanders als de PVV, de SP en de Haagse Stadspartij noemden het gebouw schertsend de ,,M van Marnix” omdat het in hun ogen een ,,megalomaan project” van voormalig wethouder Marnix Norder was. Zij vonden vanaf het begin dat Den Haag het geld voor het bouwproject beter aan andere zaken kon besteden. 

De kosten van het gebouw zouden al hoog uitvallen door de constructie ervan. De M vorm zou het allemaal al extra duur hebben gemaakt, omdat er weinig vloeroppervlakte op de begane grond te verhuren zou zijn geweest. ,,De moeilijkheid van het gebouw is tegelijk de schoonheid ervan”, aldus Norder destijds.

Bronnen: Architectenweb.nl en een tour van Den Haag ArchiGuides


Onderstaande afbeeldingen van de KJ-Residences die nu in aanbouw zijn:

© SYNCHROON / OCKJ

voor meer informatie: https://www.kjresidences.nl/kj-building


Het grijze betonnen gebouw achter je wordt gesloopt voor het 

‘Bellevue’ gebouw met 2 torens van 180 meter:


Meer over de route / More on the route

The above audiofragment is part of The Hague Highlights tour / De bovenstaande audio is onderdeel van de Haagse Highlights tour.

Here you can find the complete route / Hier vindt u de gehele route