18. Finest of Ockenburgh, woningbouwproject Zuiderduinen en de Chinese muur.

Finest of Ockenburgh

In totaal zijn hier door Synchroon 132 woningen ontwikkeld en gerealiseerd, namelijk 78 appartementen (verdeeld over 5 woongebouwen) en 54 grondgebonden woningen ( allen koop).

De locatie heeft een bijzondere landschappelijke kwaliteit. Het is gelegen achter de kust op de overgang tussen het open buitenduingebied en het beboste binnenduingebied. De locatie is omringd door het puinduin en de bosrand langs de Kijkduinsestraat. De beschutte ligging achter de begroeide duinen en de beschutte bosrand geven de plek een unieke intimiteit waarbij het omliggende groen beeldbepalend is. Door deze beslotenheid als uitgangspunt te nemen voor de ontwikkeling ontstaat een intieme woonbuurt waarvan het landschappelijk karakter, de identiteit en oriëntatie volledig ontleend worden aan het omliggende puinduin. Het ontwerp is van MIX architecten.

Zuiderduinen

Het woningbouwproject ZuiderDuinen is gelegen in het gebied tussen de International School The Hague (ISH) en de Ockenburgstraat aan de Wijndaelerweg in Den Haag. Atelier PRO is als architect van de International School zeer goed bekend met het gebied, dat op de overgang ligt tussen stad en groen.

ZuiderDuinen bestaat uit 61 koop- en huurappartementen van 90-120 m² in het hoge segment met daarbij een stallingsgarage met 63 plaatsen en een plint met een kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang.

Om maximale openheid in het gebied te behouden zijn de woningen geclusterd in drie woonblokken. De parkeerplaatsen van de woningen zijn uit beeld gehouden door ze in een kunstmatige duin op te nemen. Ook de voorzieningen, de bergingen en centrale entree van de woningen zijn in de ‘duin’ geplaatst.

Chinese muur

Veel Nederlandse steden in Nederland kennen een ‘Chinese Muur’. Dat zijn dan meestal Chinese restaurants met die naam als uithangbord. Den Haag heeft als enige stad in Nederland een ‘echte ‘Chinese Muur’. Een flat van zes woonlagen hoog en meer dan een halve kilometer lang, vlakbij Kijkduin en destijds, ruim 50 jaar geleden, het langste woongebouw van Nederland.

Het geheel werd uiteindelijk een groot succes en dat was mede te danken aan de inbreng van de architecten Jan Wils (1891-1972, bekend van de Papaverhof in de Bloemenbuurt van Den Haag) en Fop Ottenhof (1906-1968, bekend van zijn bijdragen aan diverse Haagse wederopbouwwijken).

Meer lezen over het gebouw kan hier.


Meer over de route


De bovenstaande plek is onderdeel van de fietsroute Architectuur langs de kust