11. Sportpark Laan van Poot

Wethouder Hilbert Bredemeijer ontving 23 april 2021 het structuurontwerp voor het vernieuwde Sportpark aan de Laan van Poot. Een uniek structuurplan vanwege de ruim 20 sportverenigingen die deze vanuit gezamenlijk initiatief hebben opgesteld. In samenwerking met Sporttechnisch Adviesbureau Odin Wenting maakte Braaksma & Roos Architectenbureau het SO.

Sinds de sloop van de Houtrusthallen in 2002 heeft de stad Den Haag geen indoor trainingsfaciliteiten meer voor atletiek. Haagse atleten zijn daardoor aangewezen op indoorhallen elders in de regio. Bij de sloop van de Houtrusthallen heeft de gemeente Den Haag erkend dat er op termijn weer een indoorhal zou moeten komen.

Het idee van een indoor atliekaccomodatie groeide uit tot een gezamelijke ambitie van 15 verschillende sportverenigingen om een multifunctionele, duurzame accommodatie te ontwikkelen waarin meerdere sporten optimaal tot hun recht komen.

Ellis van der Weerden van de Atletiekunie benadrukte dat de samenwerking van de verschillende sportverenigingen dit plan zo uniek maakt. “In de kern zijn het gelijkgestemden, die een gesloten entiteit zijn, toch zijn ze erin geslaagd om over hun eigen schaduw heen te stappen en dit prachtige plan samen te ontwikkelen.

In nauwe samenwerking met de stuurgroep van de verenigingen, de gemeente en Odin Wenting heeft het team van Braaksma & Roos de structuur voor de uitbreiding ontworpen. “Het sportpark bevindt zich in de statige Haagse Vogelwijk, aan de rand van het Westduin, een Natura2000 gebied. Een prachtige locatie die vanwege z’n kwetsbaarheid ook met zorg benaderd moet worden. Er zal goed worden onderzocht hoe er een passend volume ontworpen kan worden die aansluit bij de taal van de wijk. Daarnaast zal er natuurlijk veel aandacht moeten zijn om de CO2 en stikstofuitstoot tijdens de bouw tot een minimum te beperken en het gebouw van duurzame ingrepen te voorzien“, aldus ontwerper Martijn Baelemans. Het is de bedoeling dat het gebouw straks twee lagen telt, waar alle mogelijke Haagse sporters – van krachtsporter tot turner en tafeltennisser – gebroederlijk naast elkaar spelen.

Hierbij de link naar het structuurplan


Meer over de route


De bovenstaande plek is onderdeel van de fietsroute Architectuur langs de kust