9.Scheveningen haven


Het vertrek van de Norfolkline uit Scheveningen was de aanleiding om nieuwe grootse plannen voor de haven te maken. Er is in de afgelopen jaren flink gebouwd aan bedrijfsgebouwen, woningen en optoppingen.

De Havenmeester

De ‘Havenmeester’ is een groot woongebouw aan de Tweede Haven van Scheveningen. Het is te zien als de voltooiing van het havenfront. Het gebouw is het prominentste element in deze hoek van de haven, die de laatste 15 jaar is getransformeerd van vissershaven naar jachthaven. Beide architecten lichten 20 september het ontwerp toe en enkele woningen kunnen worden bezocht.

Het gebouw heeft een sterk horizontale geleding met diverse horizontale onderdelen. De variatie in pakhuis-achtige volumes van baksteen en de industriële architectuur met stalen balkonnetjes en aluminium elementen beantwoordt aan de haven locatie: een stoer havenfront. Het volume-spel is gebaseerd op het bijzondere bestemmingsplan waarbij tot 16 meter hoogte 100%, tot 24 meter 60% en tot 30 meter 20% bebouwing is toegestaan. Binnen een rigide bouwstructuur is een grote variatie aan volumes en woonvormen bewerkstelligd. In de plint zijn ruimtes voor winkels en horeca en er is een parkeerkelder over 2 lagen.

Vrijwel alle woningen hebben een balkon of terras aan de haven. De onderste balkons steken vaak uit ten opzichte van de gevel en richten zich op de haven met al zijn activiteiten. Vanaf de 4e verdieping hebben de appartementen ook zicht op zee. De verschillende soorten balkons vormen een speels contrast met het regelmatige patroon van de gevel, maar zijn zo geplaatst dat de volume-compositie goed zichtbaar blijft. De 5 terugliggende portiek-entree’s liggen als uitsneden tussen de pakhuis-volumes.

In eerste instantie waren er twee ontwerpen voor twee naast elkaar gelegen gebouwen. Aangezien één groot gebouw meer impact heeft en beter past bij de schaal van de haven hebben de twee architectenbureaus hun krachten gebundeld. De functionele benadering van de Architektenkombinatie Bos Hofman en de meer intuïtieve benadering van Archipel Ontwerpers hebben samen geleid tot een spannend en krachtig geheel.


Meer over de route

De bovenstaande plek is onderdeel van de fietsroute Architectuur langs de kust