1. Den Haag Centraal, Nieuw Babylon & Fietsenstalling Koningin Julianaplein

Kantoor (Centraal Station)

Koningin Julianaplein 10

Architect: K. van der Gaast en J. Bak

Foto: Dick Valentijn

1970-1976

Als een enorme poort markeert dit hoge en smalle kantoorgebouw het eindpunt van de twaalf sporen van het Centraal Station Den Haag. De toegangsruimten tot de stationshal zijn onder het kantoorgedeelte geschoven dat op de derde verdieping begint. Het kantoor telt elf verdiepingen. De gevels zijn horizontaal geleed door een afwisseling van grindbetonnen platen en gekoppelde vensterreeksen. Het grootschalige en brutalistische karakter van het kantoorgebouw past nog bij de sfeer van de jaren zestig.

De omgeving van het stationsgebied is de afgelopen jaren ingrijpend vernieuwd. Ook dit gebouw is op onderdelen aangepast, waarbij helaas in 2010 de markante luifel waaronder ooit de auto’s voorreden, is verwijderd. 

Op het Koningin Julianaplein komt nog een woongebouw van Powerhouse Company, waarbij de begane grond is opgetild en voorzien van een welvend plafond in een openbare / open lucht passage. Op dit moment is de onderliggende fietsenstalling gereed. Dit gebouw zal een groot deel van het stationsgebouw verstoppen.

Tussen 2007 en 2011 is het jaren’70 winkelcentrum Babylon vernieuwd en uitgebreid met meer kantoren en woningen.

Toekomst

Er zijn diverse plannen geopperd voor het Stationsgebouwkantoor. Tot nu toe lopen die steeds stuk op het feit dat eigenaar – NS Vastgoed – niet wil meewerken.


Meer over de route

Deze tegel is een onderdeel van de route langs nieuwe monumenten in Bezuidenhout.

Hier vindt u de gehele route