Tentoonstelling Zegels & Pegels

  • Open van maandag t/m zaterdag van 11:00 tot 16:00 uur
  • De tentoonstelling is t/m 18 augustus te bekijken
  • Kosten: GRATIS
  • Nutshuis, Rieviervismarkt 5, Den Haag
  • OV: tram 2, 3, 4 en 6 en bus 50 en 51 halte Grote Markt

Fonds 1818 nodigt iedereen uit voor een uniek kijkje achter de schermen van de Haagse Nutsspaarbank. Het is precies tweehonderd jaar geleden dat deze bank werd opgericht. Het voormalige hoofdkantoor, Het Nutshuis, vormt de aangewezen plek om dit jubileum te vieren met Zegels & Pegels, een interactieve tentoonstelling voor de hele familie.Eenmaal binnen krijg je de kans om ruimtes te verkennen waarin je vroeger geen stap mocht zetten. Hoe dieper je in het gebouw afdaalt, des te meer bankgeheimen er worden onthuld. Van bankstellen en bankovervallen tot en met stapels geld in zwaarbewapende kluizen en vreemde voorwerpen in publiekskluisjes.
Onderweg leer je alles over de rijke historie en succesformule van de Nutsspaarbank. Kinderen speelden een belangrijke rol in die triomf. Daarom is Spekkie Spaarduit, vroeger het boegbeeld van de sparende jeugd, speciaal voor deze tentoonstelling in een nieuw jasje gestoken. De vrolijke speknek en sparende stripheld neemt de jongste bezoekers graag op sleeptouw. Met zijn anekdotes en opdrachtjes duiken zij spelenderwijs in de tijd dat de euro nog een gulden was en spaarvarkentjes vol dubbeltjes en kwartjes zaten.
Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen met uniek historisch archiefmateriaal, en de vele zwart-witfoto’s, filmpjes en collectors items ‘van vroeger’ maken de herinneringen van grootouders springlevend. In het hart van het monumentale pand, waar eerst een kluis stond, kan iedereen elkaar ontmoeten voor een drankje in Juni Café – met uitzicht op de Nutstuin en de parkeergarage van waaruit de bank regelmatig werd bespied.
De Nutsspaarbank was een bank zoals we die nu niet meer kennen. Het draaide niet om winst maken en rijk worden, maar het was de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen gingen sparen. Vooral gewone mensen met een kleine beurs. Bij hen lag armoede op de loer. Door wat geld opzij te leggen konden zij tóch hun hoofd boven water houden wanneer ze bijvoorbeeld geen werk meer hadden. En dat bleek goed voor iedereen. Dat was échte winst. Niet voor niets groeide de bank uit tot een organisatie met bijna honderd kantoren in Den Haag en omgeving. Zou er weer zo’n bank moeten komen?