1 Juni – Raad van State – Speciale snelwegtour

  • Let op: Vrijdag 1 juni
  • Snelwegtour duurt van 17:00 tot 18:00 uur
  • Graag vooraf inschrijven
  • Legitimatie verplicht
  • Kosten: GRATIS
  • Kneuterdijk 22, Den Haag
  • OV: tram 1, 17 en Bus 22, 24 halte Kneuterdijk

Inschrijven snelwegtour 17:00

De Raad van State is sinds 1983 gehuisvest in een gebouwencomplex aan de Kneuterdijk, de Heulstraat en de Parkstraat in Den Haag. Het complex bestaat uit drie rijksmonumenten: het Witte Paleisje, het huis Van der Mijle en het huis Van Oldenbarnevelt; en uit enkele panden aan de Parkstraat. Na zes jaar van nieuwbouw en renovatie zijn de gebouwen van de Raad van State in oktober 2011 officieel geopend. Sommige delen van het complex zijn gesloopt en vervangen door nieuwbouw, monumentale gebouwen zijn gerestaureerd.

Speciaal in het kader van de Dag van de Architectuur organiseert de Raad van State op vrijdag 1 juni van 17.00 tot 18.00 uur een unieke ‘snelwegtour’ door het besloten kantoorgedeelte van het gebouw.

Hoezo ‘snelweg’?
De 19de-eeuwse panden aan de Parkstraat zijn samengevoegd en net voor de trappenhuizen, ‘doorgezaagd’. De monumentale gevels en alle oorspronkelijke kamers direct aan de straatzijde zijn behouden. De onoverzichtelijke achterkanten zijn gesloopt en vervangen door een nieuw gebouw. De scheidslijn tussen oud en nieuw is functioneel uitgebuit: niet alleen als vide en lichtstraat die door zijn glazen overkapping het daglicht diep naar binnen trekt, maar ook als ‘logistieke snelweg’. De 180 meter lange verbindingsroute strekt zich uit van Oranjestraat tot Kneuterdijk en verbindt alle nieuwe kantooronderdelen met elkaar.

Naast de snelweg krijgt u een kijkje op de zolder van het huis Van Oldenbarnevelt. Met de verbouwing en de renovatie is de fraaie houten dakconstructie van het huis Van Oldenbarnevelt in oude luister hersteld. Nu zetelt de Bibliotheek van de Raad van State daar.