Kijk om je heen! – Eerste prijs niet-professionele inzending

Eerste prijs niet-professionele inzending – Anne Deborah Bakker – Kijk om je heen!

Denk niet te klein! Nederland is groter dan Den Haag alleen. O Den Haag! Natuurlijk! Jij Hofstad. Blijf een hofstad! Een prachtige hofstad. Bewoners! Denk niet te klein! Ga wonen in het Noorden van Nederland. Race binnen een half uur van je huis in het weidse land van Groningen en Friesland naar de Hofstad Den Haag. Meerdere sporen naast en boven elkaar zorgen voor een goede doorstroom. Trein reizen wordt vergoed door de staat en leidt je dan ook naar de stad waarvandaan Nederland geregeerd wordt: Den Haag. Profiteer van de gloednieuwe technieken die reizen steeds sneller en comfortabeler maakt. Straks kunnen we wonen in Groningen en binnen onvoorstelbaar korte tijd in Den Haag zijn. Den Haag is vol? Dit vraagstuk is achterhaald als we Nieuw Transport als KANS zien! Den Haag is vol? Kijk om je heen! Ga weids wonen met je hoofd in de hofstad.

Oordeel jury:

De winnaar in deze categorie stelt de onderliggende vraag van de wedstrijd ter discussie. Moeten er wel zoveel woningen in Den Haag worden gebouwd? Het voorstel kiest een andere oplossingsrichting. Verbetering van de infrastructuur en OV-verbindingen met de rest van het land betekent dat men – volgens de inzender- in Groningen en Friesland kan gaan wonen en je toch een Hagenees kan voelen. Want zover is het Lange Voorhout niet vanuit het huis in Friesland.

De jury waardeert in ieder geval de wijze waarop de inzending de vraag naar woningen binnen de stadsgrenzen ter discussie stelt. De stad is groter dan de feitelijke gemeentegrens. Meer en meer spreken wij dan ook van een metropolitaine ontwikkeling. Den Haag heeft als stad weinig uitbreidingsmogelijkheden. Naast bijbouwen en verdichten liggen er dus vooral ook kansen in een meer intensieve samenwerking met omliggende gemeenten om de vraag naar woningruimte op te lossen. Goede OV-verbindingen zijn daarbij essentieel om de toenemende reisbewegingen van en naar de stad op te vangen.