‘Gluren bij de innovatieve Buren’ van Rotterdam naar Den Haag op 2 juni

  • De excursie start om 10:30 uur in Rotterdam
  • Vooraf inschrijven! (maximaal 20 deelnemers)
  • Tour duurt ongeveer 2,5 uur
  • Startpunt: Boomgaardstraat 34, 3012 XD Rotterdam
  • Vergeet niet een OV-chipkaart mee te nemen!
  • Na aanmelding wordt de route met o.a. alle adressen gemaild

Inschrijven excursie 10:30

De Dag van de Architectuur Rotterdam (DvdA-Rdam) organiseert samen met de Dag van de Architectuur Den Haag (DvdA-DH) de excursie ‘Gluren bij de innovatieve Buren’. De tour start bij het huis en architectenbureau van architect Joost Kühne, een bijzondere innovatieve verdichting in de binnenstad van Rotterdam.
Daarna verplaatst de groep zich met het OV naar Den Haag. De eerste stop is de hoogste studententoren van Nederland ‘de Haagse Toren’ (ook wel Strijkijzer genoemd) met een prachtig uitzicht over de stad Den Haag en bij helder weer ook Rotterdam (dit is daarom de plek waar de burgemeesters van Rotterdam en Den Haag elkaar spreken).
Vervolgens kunnen de deelnemers in het IJspaleis (stadhuis Den Haag) de Tentoonstelling 100 jaar Nieuwe Haagse School en een Haagse Hugahome bekijken. Het is 100 jaar geleden dat de architectuur van de Nieuwe Haagse School zich manifesteerde. Dit leidde tot een grote reeks iconische gebouwen en monumentale stadsbeelden van hoge kwaliteit. Elementen uit de architectuur van De Stijl (met de Papaverhof), Frank Lloyd Wright en H.P. Berlage kwamen in de stroming tot een synthese. De innovatieve woonhotels en de manier waarop de gemeente zorgde voor een harmonieus samenhangend stadsbeeld, zijn zeer inspirerend voor de ontwikkeling van de stad van nu.
Hugahome is een licht gewicht modulair bouwsysteem waarvan o.a. een Tiny house gemaakt kan worden. Binnen een gestandaardiseerd grid kan men zelf bepalen wat het formaat is, waar de wanden, deuren en ramen geplaatst worden en hoe de uitvoering wordt.
Hierna kunnen de deelnemers zelf kiezen welke DvdA-DH programmaonderdelen ze nog meer willen bekijken (bijvoorbeeld nog meer innovatieve woonprojecten en/of indrukwekkende ministerie gebouwen). Aan het eind van de dag kan iedereen weer snel terug naar Rotterdam vanaf het prachtige nieuwe Randstadrail station boven Den Haag CS.