‘The Y’ en ‘Haagse Toren’ – lezing**

  • 16.00 uur (20 mei) Lezing door Paul Bontenbal in de Haagse Toren
  • Vooraf inschrijven 
  • maximaal 50 personen
  • Rijswijkseplein 786,  Den Haag
  • OV: Station Hollands Spoor
  • website

Inschrijven: klik op het tijdstip 16 uur
Ook kun je je aanmelden op 20 mei bij de balie in het centraal informatiepunt van de Dag van de Architectuur, Vestiging Wijnhaven Universiteit Leiden, Turfmarkt 99, Den Haag

Architect Paul Bontenbal van AAARCHITECTEN, stoorde zich jaren aan de ongedefinieerde ruimte rond het Rijswijkseplein in het centrum van Den Haag. Een chaotisch geheel dat door het ontbreken van pleinwanden niet als zodanig herkenbaar was. Daarom lanceerde hij in 1996 het idee voor bebouwing aan het Rijswijkseplein, om een aanzet te geven tot transformatie van de bestaande chaos in een stedelijk plein. In New York zag hij de oplossing in het bekende driehoekige Flatiron gebouw uit 1903 en het bijzondere effect van een scherp gevormde toren op de ruimte. De beschikbare grond bij het Rijswijkseplein was namelijk ook driezijdig ingeklemd tussen rooilijnen.

Op deze verbazingwekkend kleine kavel (30 bij 35 m) staat sinds 2007 de hoogste studententoren van Den Haag. De Haagse Toren (in de volksmond ook wel Het Strijkijzer genoemd) was nog maar de eerste verbetering in dit gebied. The Y, dat dit jaar wordt opgeleverd, is het vervolg.  De studio’s en appartementen van The Y bevinden zich tussen station Hollands Spoor en de Haagse Toren.

Er zijn op 20 mei ook rondleidingen door The Y en de Haagse Toren heeft open huis.