Rondje Haagse energie – Jane’s Walk

  • 12.00 uur start wandeling o.l.v. Louis Kanneworff
  • Wandeling duurt 60 – 90 minuten
  • Startpunt: De Constant Rebecqueplein 20
  • OV: tram 3 halte Elandstraat west en 11 halte Weimarstraat oost

Energie is een interessant onderdeel van de Haagse geschiedenis. De impact op de stad is goed te zien en te beleven  in de buurt rond de Elektriciteitsfabriek. Hier lag het Gemeentelijk Industrie Terrein (GIT), de machinekamer van Den Haag met zeven hoge schoorstenen. Op dit terrein werd het Haagse huisvuil verwerkt, stond de Gemeente Gasfabriek en de Gemeente Telefoon centrale. De energiecentrale uit 1906, de oudste van ons land, produceert nog steeds stroom en warmte voor Den Haag. Veel van de oude industriële gebouwen hebben een nieuwe functie gekregen. De buurt heeft nu het wijkpark de Verademing en gaat als Energiekwartier een nieuwe toekomst tegemoet.

De foto hiernaast laat zien hoe het voormalig Gemeentelijk Industrie Terrein (GIT) waar voorheen de vuilverbrandingsinstallatie gevestigd was, er in 1988 uitzag. De wandeling rond de Elektriciteitsfabriek gaat zowel over het verleden als over de toekomst van dit bijzondere gebied.

Een Jane’s Walk is een ‘walking conversation’ voor en door burgers, geïnspireerd op het gedachtegoed van Jane Jacobs. Jane’s Walk brengt het gesprek over de stad op gang, verbindt mensen en initiatieven aan elkaar en draagt zo bij aan de leefbaarheid van de stad.