Pastoor van Ars kerk – rondleiding**

  • 12.00 en 16.00 uur (20 mei) start rondleiding
  • Rondleiding duurt 30 minuten
  • **Reserveren noodzakelijk
  • Maximaal 15 personen per rondleiding
  • Adres: Aaltje Noordewierstraat 6 (hoek Laan van Meerdervoort) Den Haag
  • OV: Tram 3 halte Heliotrooplaan

Inschrijven: klik op het gewenste tijdstip  12.00 uur en 16.00 uur

De Pastoor van Ars kerk in Den Haag is een bijzondere creatie van Aldo van Eyck (1918-1999). In de jaren zestig van de twintigste eeuw verrees het markante gebouw achter de duinen van Kijkduin. Tot op de dag van vandaag komen velen de kerk bezoeken, zoals architecten en bouwkundestudenten, maar ook liefhebbers van cultuur en religie. Na de aanblik van de sobere buitenkant zijn mensen verwonderd over de schoonheid van binnen. Ondanks het gebruik van beton straalt de kerk rust uit, is intiem. Veel bezoekers voelen zich opgenomen in een sacrale ruimte.

De afwijkende indeling van de kerk, de soberheid, de lichtinval van boven via de ‘wheels of heaven’ geeft soms het gevoel in een kathedraal te zijn, dan weer te dwalen in catacomben.  Bijzondere aspecten zijn de straat als verbinding van voorzijde en achterzijde, met “winkeltjes” in halfronde nissen langs de opgaande trappen als in de Via Dolorosa. De architect heeft het zware beton licht weten te maken. Zoals Tess van Eyck, dochter van de architect, met verwondering zei: “de kerk is tegelijk rustgevend, sacraal en intiem, de meditatieve staat wordt gestimuleerd.”

Van Eyck kreeg bij het verwezenlijken van zijn ideeën te maken met de beperkte omvang van het bouwterrein, de nieuwe inzichten over liturgie in de katholieke kerk en het beperkte budget. De Pastoor van Ars kerk is gemeentelijk monument en staat op de nominatie te worden opgenomen op de landelijke monumentenlijst.