Naspelen zitting Raad van State – workshop** (19 mei)

  • LET OP: Vrijdag 19 mei, 15:00 uur – 16:30 uur Interactieve workshop
  • Inschrijven is noodzakelijk
  • Alleen toegang met legitimatie en bewijs van inschrijving
  • Maximaal 50 personen
  • Kneuterdijk 22 in Den Haag
  • Tram 1, 17 en Bus 22, 24 halte Kneuterdijk

Inschrijven workshop: 19 mei 15.00 uur klik hier

In een echte zittingszaal van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State spelen juristen en een lid van de Raad van State een zitting na over een bestuursrechtelijk geschil. Het gaat om de bestaande casus van ‘Jezus redt’.

De casus

Meneer Schoonbrood, een boer in de gemeente Giessenlanden, heeft op het dak van zijn boerderij met grote witte letters de tekst ‘Jezus redt’ geschreven. De gemeente Giessenlanden is daar niet blij mee en vindt dit in strijd met de welstandseisen. Daarom heeft de gemeente meneer Schoonbrood verzocht om de witte dakpannen op het dak van zijn woning te verwijderen en het dak in de oude staat te herstellen. Als hij dat niet doet, moet hij een boete betalen. Bij de rechtbank heeft de heer Schoonbrood geen gelijk gekregen, daarom gaat hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De Afdeling bestuursrechtspraak is de hoogste algemene bestuursrechter van het land.

Deelnemers aan deze interactieve workshop kunnen ervaren hoe een bestuursrechtszaak bij de Raad van State in zijn werk gaat en verloopt. De zitting wordt tussendoor enkele malen stilgelegd en het publiek wordt aan de hand van stellingen naar zijn mening gevraagd.

NB. Tijdens deze interactieve workshop op vrijdag 19 mei wordt er geen rondleiding door het gebouw gegeven. Op zaterdag 20 mei vinden er wel rondleidingen plaats door het gebouw van de Raad van State, kijk hier voor meer informatie.