Kortenaer – open huis

  • 11.00 – 16.00 uur (20 mei) Open huis
  • dres: Kortenaerkade, Den Haag
  • OV: Tram 16 halte Elandstraat

De Cortenaer is ook onderdeel van Festival Designkwartier. Ontwerper Floris Schrama laat de ruimte van bar & restaurant anders ervaren met zijn metershoge trekpoppen.

Wie zich tegenover de Koninklijke Stallen in Den Haag een groot, wit kantoorgebouw herinnert, zal verrast zijn. Er staat nu een roestkleurig, luxe appartementengebouw met een gevarieerde gevelindeling en met een extra bouwlaag. Voordat de transformatie van de Kortenaer  plaatsvond, moest in de ontwerpfase het een en ander opgelost worden. Het forse kantoorgebouw dat eind jaren zestig in opdracht van de Rijksgebouwendienst door architect Piet Zanstra was ontworpen, stond al enkele jaren leeg.

De karakteristieke architectuur met robuuste, in wit beton uitgevoerde prefab gevelelementen, met daarin de minimalistisch gedetailleerde glaspartijen, was kenmerkend voor Zanstra. ZZDP Architecten (in 1954 door Zanstra opgericht) een heeft transformatieplan gemaakt, met als belangrijkste opgave een maximaal aantal vierkante meters bewoonbaar vloeroppervlak te realiseren. In het elf bouwlagen tellende hoofdgebouw aan de Kortenaerkade en de daarachter gelegen twee paviljoens van drie en vier verdiepingen, zijn nu 149 huurappartementen en vier kooppenthouses ondergebracht. De architect vertelt over de transformatie en de geschiedenis van het gebouw en er kan een woning worden bezichtigd.

Foto transformatie: Bart van Hoek