Haagse Poort – rondleiding**

  • 11.00 – 16.00 uur (20 mei) start rondleiding elke 30 minuten
  • Rondleiding duurt 30 minuten
  • **Reserveren noodzakelijk
  • Legitimatie verplicht
  • Maximaal 10 personen per rondleiding
  • Adres: Prinses Beatrixlaan 35 Den Haag
  • OV: Station Laan van NOI

Inschrijven: klik op het gewenste tijdstip  11.00 uur   11.30 uur   12.00 uur   12.30 uur   13.00 uur   13.30 uur   14.00 uur   14.30 uur   15.00 uur   15.30 uur

Wanneer je met de auto via de Utrechstebaan Den Haag binnenkomt, rijd je onder het gigantische kantoorgebouw ‘De Haagse Poort’ door. Het gebouw heet, met haar 250 meter lange façade, dan ook niet voor niets de Haagse Poort. In de tweede helft van de jaren tachtig van de twintigste eeuw wilde Nationale Nederlanden haar kantoor gaan uitbreiden, maar daarvoor was eigenlijk geen plaats meer in Den Haag. Er werd vervolgens een studie gedaan naar de mogelijkheid om de Utrechtsebaan te overbouwen. Een drietal ontwerpen werd afgekeurd voordat Rob Ligtvoet van architectenbureau Kraayvanger Urbis B.V. de opdracht kreeg met zijn ontwerp.

De Haagse Poort is opgebouwd rond een staalconstructie die aan de buitenkant bekleed is met stroken van geglazuurde keramische groene en witte tegels waardoor een streeppatroon is ontstaan. Dit patroon is volgens Ligtvoet deels gebaseerd op de Kathedraal van Siena in Italië. Het einde van de laagbouw is rond en volgt de lijn van de spoorweg die ernaast loopt. In de langste wand van het kantoorgebouw bevinden zich liften, trappen, vergaderzalen en technische ruimtes. Haaks op die wand staan zeven kantoorvleugels. Het gebouw heeft twee parkeergarages, bevat ruim 80.000 vierkante meter kantooroppervlak en biedt plaats aan meer dan 3500 werknemers.

Recent is het gebouw gerenoveerd. Sinds 1 januari 2014 is het pand niet meer in gebruik door Nationale Nederlanden alleen. Het pand is geschikt gemaakt voor meerdere huurders en CB&I is vanaf dat moment gehuisvest op de bovenste 7 etages van de Hoogbouw. Beheer van het pand is in handen van CBRE.