De Tempel – rondleiding

  • 12.00, 13.00, 14.00 en 15.00 uur start rondleiding (20 mei)
  • Rondleiding duurt 30 minuten
  • Maximaal 15 personen per rondleiding
  • Adres: Prins Hendrikstraat 39, Den Haag
  • OV: tram 16 halte Van Speijkstraat

In De Tempel valt de Dag van de Architectuur samen met het Festival Designkwartier. Kunstenaarscollectief Satellietgroep neemt tijdens het  festival  haar intrek in De Tempel.

‘De Tempel’ aan de Prins Hendrikstraat 39 in het Haagse Zeeheldenkwartier, is sinds 2011 in gebruik door de afdeling Archeologie en Natuur- en Milieueducatie van de gemeente Den Haag. Voordat Archeologie haar intrek nam in De Tempel is het gebouw verbouwd en verduurzaamd. Door gebruik te maken van het concept Warm Bouwen kon architectenbureau Kbng het gebouw verduurzamen zonder concessies te doen aan comfort, energieverbruik en de monumentale waarde. Alle bouwhistorisch waardevolle elementen zijn behouden.

Het is een  kantoorgebouw van de voormalige Haagsche Commissiebank, ontworpen door de architect F.A. Bodde in de zogenaamde Um 1800 Bewegung. Het is in de jaren 1914-1915 gebouwd door de Haagse aannemer H.F. Boersma. De gevel is versierd met beeldhouwwerk van Jan Altorf. Binnen zijn houten en marmeren lambriseringen. Er is een grote lichtkoepel met glas-in-lood boven het trappenhuis waardoor ook de hal op de begane grond wordt verlicht. Sinds het begin van de jaren 90 was discotheek De Tempel hier gevestigd. Deze werd in 2005 gesloten. Het gebouw bezit de status van rijksmonument.

De Um 1800 Bewegung vertegenwoordigt een conservatieve bouwstijl die een reactie was op het rationalisme in de bouwstijl, waarvan bijvoorbeeld Hendrik Petrus Berlage een vertegenwoordiger was. De Um 1800-stijl vond haar hoogtepunt in het tijdvak 1905-1914. Tegenover dit rationalisme stelde de Um 1800 Bewegung de Lodewijk XVI-stijl als ideaalbeeld. Deze stijl werd toen als de laatste echte stijl beschouwd. Soms echter waren ook zeer duidelijke neoclassicistische invloeden aanwezig en ook Jugendstil-elementen kwamen voor. Ze wordt dan ook wel nieuw historiserende stijl of heroriëntatie genoemd. Veel gebouwen van deze stijl zijn nogal massaal, met veel gebruik van natuursteen, tal van -soms gebogen- ornamenten, torentjes, erkers en dergelijke.

De Um 1800 stijl werd vooral toegepast in commerciële bouwwerken, zoals warenhuizen en banken. De Amsterdamse Effectenbeurs (1911-1914) en de Amsterdamse Bijenkorf, uit 1911, zijn voorbeelden hiervan.