Bunkercomplex en vleermuisreservaat Widerstandnest 66 HM – rondleiding**

  • 11.00 – 16.00 uur (20 mei) start rondleiding elk half uur
  • Maximaal 10 personen per rondleiding
  • Rondleiding duurt 90 minuten
  • Let op: de bunkers zijn moeilijk toegankelijk dus niet geschikt voor mensen die claustrofobisch of slecht ter been zijn. Kleding kan vies worden. Verder mag een zaklamp niet ontbreken!
  • **Aanmelden noodzakelijk
  • Adres startpunt: De Savornin Lohmanlaan kruising Laan van Poot
  • OV: bus 24 halte Kruisbeklaan of halte De Savornin Lohmanlaan

Aanmelden noodzakelijk via website www.atlantikwallmuseum.nl

De rondleidingen voeren door het bunkercomplex dat nu in gebruik is als vleermuisreservaat. De bunkers zijn op de Dag van de Architectuur open, daarna gaan ze weer dicht voor de vleermuizen. In het verlengde van de Savornin Lohmanlaan lag een bunkercomplex dat door de Duitsers werd aangeduid als Widerstandnest 66 HM. In het centrale deel van dit Widerstandnest lag een radarpost van de Kriegsmarine met de tactische naam Anton.

Het radarscherm (15X20 meter!) was geplaatst op een grote bunker van het type V143, rustte op 3 zware betonnen sokkels en diende primair ter ondersteuning van het schnellbootwapen. In de nabijheid van de V143 lagen enkele bomvrije manschappenbunkers. Daarnaast lagen er ook bunkers met een ondersteunende functie zoals een sauna, kantine, keuken en toilet. Enkele manschappenbunkers en ondersteunende werken in dit complex zijn nu in gebruik als vleermuisreservaat.

In samenwerking met de Zoogdierenwerkgroep Zuid-Holland zal de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen rondleidingen geven door deze bunkers. **Aanmelden noodzakelijk via website www.atlantikwallmuseum.nl

Aan het einde van de middag mag de Stichting Atlantikwall Museum Scheveningen een prijs, de Gouden betonmolen van het Fortificatieforum, in ontvangst nemen op haar locatie in Kijkduin.